2011. október 21., péntek

Birs esete a szalámival































Birsből rekord mennyiség termett az idén a dédi kertjében. Már készítettünk belőle birsalmasajtot, hamarosan jön a süti és befőtt is. De most valami nyalánkság jön először.
Mikor először olvastam Frank Júlia szakácskönyvében, rögtön megakadt rajta a szemem. Birs szalámi, hűha... Ezt ki kell próbálni. Elkészítése kis időt igényel, de inkább azért mert utána azonnal nem lehet fogyasztani. illetve lehet (én is megtettem, de aztán harmadfokú égési sérüléseket szerzett a torkos nyelvem), csak nem tanácsos. Így marad a várakozás, legalább egy napig. De a lábosba maradó kissé kihűlt részeket már lehet csemegézni, mindenki elől jól eldugva... önzően..egyedül, mosogatás köntöse mögé bújva! Isteni finom, inycsiklandó kombinációt alkotó: kissé kesernyés dió, fanyar és zamatos birsalma,  mézédes mazsola és cukor, lágyságot kölcsönző vaj együttese.
Ennyi száj nedv csurgatás után a recept és a képek:
Hozzávalók:
25 dkg birsalma (hámozva, apró kockákra vágva), 30 dkg cukor, 3 dkg vaj, 10 dkg dió, 10 dkg mazsola

1. Az apró kockákra vágott birsalmát a vajjal és a cukorral pépesre főzzük, ha nem sikerül, akkor jöhet a turmixgép.

2. Hozzáadjuk a a diót és a mazsolát és sűrűre főzzük. Ez viszonylag gyorsan megvan de nagyon kell ügyelni rá, mert a cukor miatt hamar odaég.
3. Cukrozott alufóliára öntjük és várakozunk, amíg kihűl. De tényleg muszáj várni, mert nagyon éget és lassan hűl ki.



4. Ha végre kihűlt, akkor óvatosan szalámit formázunk belőle és szikkasztjuk szellős helyen.  Folpackba csomagolva sokáig eláll, már ha marad belőle. :-)))))



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése